Jarrujärjestelmä on auton tärkein turvallisuusvaruste – huolehdithan sen kunnosta säännöllisesti!

19.10.2020

Jokaisen autoilijan tulisi varmistaa jarrujärjestelmän kunto ja toimintavarmuus säännöllisesti. Kuljettaja ei välttämättä huomaa jarruihin liittyvää ongelmaa, ennen kuin on liian myöhäistä. Siksi on aiheellista tarkistaa kunto tunnollisesti määräaikaishuollossa ja tarvittaessa selvittää mahdolliset viat ammattilaisen avulla.

Jarrujärjestelmä on auton tärkein turvallisuusvaruste, jonka toimintavarmuus on aina oltava kunnossa. Kuluneet jarrupalat tai -levyt aiheuttavat järjestelmän tehokkuuden heikkenemisen ja siten pidemmän jarrutusmatkan. Jos jarrut ovat täysin loppuun kuluneet, on tilanne jo hengenvaarallinen. Vanhentunut jarruneste aiheuttaa myös turvallisuusriskin, sillä jarrunesteen kiehumispiste alenee ajan myötä. Siksi on tärkeää vaihtaa jarrunesteet säännöllisesti ja huolehtia määräaikaishuolloista tunnollisesti.

Autoilija ei aina itse huomaa jarruvikaa, ennen kuin on liian myöhäistä

Jos mitään erityistä ei tapahdu, autoilija ei välttämättä itse huomaa vikoja jarruissa. Voimakkaamman jarrutuksen joutuu useimmiten suorittaa vasta yllättävän tilanteen sattuessa. Kuljettaja saattaa huomata jarruvian epätyypillisten äänien myötä tai jos jarrut eivät yksinkertaisesti toimi. Silloin on jo auttamattomasti liian myöhäistä. Kun määräaikaishuolloissa tarkistetaan säännöllisesti jarrujen tilanne, on myös korjaamolla velvollisuus kertoa, jos autossa on turvallisuusongelmia ja niihin voidaan puuttua nopeasti.

Nykyautoissa on paljon turvallisuutta lisääviä järjestelmiä, kuten lukkiutumattomat ABS-jarrut ja ESP-ajonvakautusjärjestelmä. On kuitenkin huomioitava, että viat jarrujen komponenteissa voivat aiheuttaa ongelmia myös näihin järjestelmiin. Esimerkiksi jos jarrupalat ovat jumissa, eivät ABS-jarrut tai ESP-järjestelmä toimi kunnolla. On siis vaarallista luottaa sokeasti turvallisuutta lisääviin järjestelmiin, jos ei säännöllisesti varmisteta, että jarrujärjestelmä on muutoin kunnossa.

Jarrujärjestelmä on syytä huoltaa jo reilusti ennen kuin komponentit hajoavat. Kuvassa on ylikulunut ja sen vuoksi hajonnut jarrulevy, joka tekee jarrujärjestelmästä hengenvaarallisen.
Tiesitkö, että jarrunesteen kiehumispiste alenee ajan mittaan? Siksi vanhentunut jarruneste aiheuttaa turvallisuusriskin.

 

Autotekniikka kehittyy kovaa vauhtia – nykyautojen vianhaku vaatii osaavaa ammattilaista

Autotekninen kehitys on jatkuvaa, myös jarrujärjestelmien osalta. Turvallisuus ja suoritusteho paranevat koko ajan. Tästä esimerkkinä Brake-by-wire eli automaattisesti säätyvä sähköinen jarrujärjestelmä, joka tulevaisuudessa korvaa perinteiset hydrauliset ja pneumaattiset järjestelmät. Kehityksen kiihtyessä järjestelmien käsittely ja vianhaku vaatiikin usein asiantuntevaa korjaamoammattilaista. Kun jarruihin sitten tulee ongelmaa, autoilijan on syytä kääntyä asiantuntijan puoleen. Kuljettaja voi huomata epämääräiset värinät ja tärinät tai oudot äänet itse ja hakeutuu korjaamolle. Joskus vianetsintä voi vaatia paljonkin selvittelyä. Nykyaikaisten autojen huolto edellyttää myös korjaamon ammattilaisilta korkeaa osaamista huoltotoimenpiteistä sekä tuntemusta valita markkinoilta sopivat varaosat ja tuotteet. Kokenut ammattilainen tuntee järjestelmät, tyypilliset ongelmat ja näin auto saadaan kerralla kuntoon ja turvallisesti takaisin ajoon.

Muista sisäänajo jarruhuollon jälkeen

Jarrujen huollon jälkeen on hyvä huomioida sisäänajon merkitys ja ensimmäiset 500 kilometriä olisikin hyvä ottaa kevyempää totutusajoa. Mahdollisuuksien mukaan on syytä totutella rauhallisesti jarrujen kanssa, jotta jarrulevyt ja -palat asettuvat toisiinsa. Ammattitaitoinen korjaamo osaa huomioida tämän ja ohjeistaa autoilijaa jarruremontin jälkeen.

Osaava ja ammattitaitoinen korjaamo auttaa jarruhuollossa!

Jarrujärjestelmien erikoisasiantuntijat, Brembo Expert -verkoston korjaamot tarjoavat ajantasaista ja ammattimaista palvelua kaiken tyyppisille ajoneuvoille. Löydä lähin Brembo Expert – jarrujärjestelmien ammattilainen!

Asiantuntijana artikkelia varten on haastateltu:
Ari Katila, Sertifioitu Brembo Expert kouluttaja, Diagno Finland Oy