Jarrusatulan huoltaminen: miksi se on niin tärkeää?

15.02.2021

Jarruista lähtevät äänet eivät johdu aina viallisista jarrulevyistä tai jarrupaloista. Ongelman poistamiseksi riittää usein jarrusatulan asianmukainen huolto.

Tehokkaan jarrutuksen takaamiseksi jarrupalojen ja levyjen täytyy koskettaa toisiaan kitkan tuottamiseksi. Kun ei ole välttämätöntä hidastaa ajoneuvon vauhtia, täytyy jarrulevyjen ja jarrupalojen vetäytyä riittävästi takaisinpäin, jotta kosketus ei kestä liian pitkään ja estä liikettä tai – mikä olisi vielä pahempaa – vaurioita komponentteja kitkan aiheuttaman kuumenemisen takia.

Tällainen jatkuva kevyt kosketus jarrulevyn ja jarrupalan välillä johtaa komponenttien epätavalliseen kulumiseen, järjestelmän ylikuumenemiseen sekä ääniin ja tärinään.

Jotta jarrujärjestelmä toimisi oikein ja turvallisesti, täytyy jarrusatulan komponenttien liikkua vapaasti. Edellä mainitut on valmistettu metallista, jolloin hyödytään mekaanisesta kestävyydestä ja lämmönkestävyydestä, mutta haittapuolena on, että suurimmalla osalla metalleista on taipumus syöpyä ja heikentyä laadullisesti ajan mittaan.

Jarrusatulan ohjaimet kuuluvat osiin, joihin tulee helposti korroosiota johtuen sähkökemiallisesta reaktiosta, joka ilmenee metallin ja ympäristön välillä.
Autojen jarrujärjestelmään kohdistuu jatkuvaa rasitusta muiden korroosion leviämistä nopeuttavien tekijöiden, kuten saasteiden, veden, suolan ja lian, aiheuttamien vaikutusten lisäksi. Myös voimakas, kovalla paineella suoritettava pesu voi vaikuttaa haitallisesti ja aiheuttaa ikäviä seurauksia: korkeapaineinen vesisuihku saa jarrusatulassa olevat tiivisteet irtoamaan, jolloin liukupintojen väliin pääsee vettä. Emäksiset pesuaineet voivat lisäksi käynnistää korroosion ja hapettumisen, jotka aiheuttavat levittyään ikäviä vihellysääniä, kunnes on välttämätöntä irrottaa, tarkastaa ja käsitellä jarrusatulan kosketuskohdat asianmukaisella metallivapaalla rasvalla.

Mikä jarrurasva tulee valita?

Sopivan rasvan valitseminen on erittäin tärkeätä jarrujärjestelmän moitteettoman toiminnan ylläpitämiseksi. Sopimattoman rasvan käyttö voi aiheuttaa päinvastaisen vaikutuksen kuin halutaan, esimerkiksi voidellut ohjaimet voivat jumittua jarrusatulaan, jolloin kannake ei enää liiku ja seurauksena on jarrujen ylikuumeneminen.

Markkinoilla on saatavilla erilaisia tuotteita jarrujärjestelmien voitelemiseen: kuparipohjaiset rasvat ovat hyvin yleisiä, mutta galvaanisen korroosion välttämiseksi on parempi käyttää kuparittomia / metallivapaita voiteluaineita.

Käytettävän rasvan tyyppi riippuu myös käsiteltävästä kosketuskohdasta. Paljaana oleviin kosketuskohtiin, kuten tuissa ja jarrusatuloissa oleviin tukipisteisiin, tarvitaan rasva, joka ei ainoastaan pysty kestämään jarrutuksen aiheuttamia korkeita lämpötiloja, vaan joka kestää myös vettä ja suojaa siten jatkuvasti korroosiolta.

Brembo B-QUIET on täydellinen ratkaisu tähän: sen kemialliseen koostumukseen ei sisälly lainkaan metalleja, jolloin galvaanisen korroosion mahdollisuutta ei ole. Brembon rasva kestää erittäin hyvin veden huuhtelevaa vaikutusta ja sillä on korkea sulamispiste. Siten se antaa jatkuvan suojauksen pinnoille. On suositeltavaa levittää sitä tukipisteisiin jarrupalan metalliosien ja jarrusatulan metalliosien väliin. (kuvassa keltaisella) Levittämisen aikana on varottava tahraamasta jarrupalojen ja jarrulevyjen kitkapintoja, koska se voi heikentää jarrutustehoa.

Kelluvan jarrusatulan liukuohjaimet ja vastaavat tapit vaativat kuitenkin erityyppistä rasvaa. (kuvassa sinisellä)
Jarrusatulan kumiosat (tiivisteet, pölysuojukset, tapit, ohjainten suojapalkeet) on valmistettu EPDM:stä, joka on DOT-nestejarrujen kanssa yhteensopivaa materiaalia.

EPDM voi vaurioitua, jos sen kanssa käytetään epäyhteensopivia tuotteita, kuten mineraalipohjaista rasvaa tai epäyhteensopivia voiteluaineita ja pesuaineita. Kumiosat imevät itseensä voiteluainetta ja paisuvat ajan myötä menettäen siten pito-ominaisuutensa. Tämä aiheuttaisi vakavia vaurioita jarrusatulaan, ja tällä olisi haitallisia vaikutuksia myös jarrulevyihin ja jarrupaloihin, jarrutustehoon, mukavuuteen sekä osien käyttöikään.

Tästä syystä kannattaa valita jarrusatulan huoltotoimien yhteydessä eri kohtiin levitettävä rasva huolellisesti. Kannattaa myös suorittaa asianmukaisesti kaikki voiteluun ja osien tarkastamiseen liittyvät toimet.

Näin ammattilainen suorittaa jarrusatulan huollon:

Jarrusatulan asianmukaiseen huoltoon, jonka suorittaa ammattilainen, kuuluu useita toimenpiteitä, joilla pystytään varmistamaan jokaisen komponentin toiminnallisuus:

  • Tarkasta ja puhdista jarrusatulan jouset ja kannake. Puhdista huolellisesti jarrupalojen kiinnityskohdat.
  • Voitele jarrupalan ja jarrusatulan väliset kosketuskohdat tähän tarkoitetulla rasvalla (vältä kuitenkin käyttämästä liiaksi asennusrasvaa)
  • Tarkasta jarrusatulan männät, tiivisteet, suojukset ja liukuosat sen varmistamiseksi, ettei niissä ole vaurioita tai korroosiota ja että ne liikkuvat kunnolla. Lisäksi kannattaa tarkastaa, ettei havaittavissa ole vuotoja.
  • Puhdista ja voitele jarrusatulan liukutapit tähän tarkoitetulla silikonipohjaisella rasvalla, joka on EPDM kumimateriaalien kanssa yhteensopiva.
  • Käytä komponentteihin siihen tarkoitettua oikeantyyppistä rasvaa.
  • Jos komponentit ovat vääntyneet tai muutoin vaurioituneet tai jos niissä on korroosiota, vaihda ne uusiin.
  • Uusi jarrukomponentit aina pareittain, kiinnitä huomiota myös jarruletkuihin sekä jarruputkiin.
  • Suorita autonvalmistajan ohjeiden mukaisesti jarrujärjestelmän ilmaus, uusi jarruneste säännöllisesti huolto-ohjelman mukaisesti oikean laatuluokan nesteellä.
  • Suorita koeajo, varmista turvallisuus ja moitteeton jarrujärjestelmän toiminta.
  • Muista sisäänajon tärkeys ensimmäisten 300 km aikana!

Tutustu BREMBO EXPERT -konseptiin!