Kuinka valita optimaalinen moottoriöljy?

17.08.2020

Moottoriöljy pitää huolta moottorin kunnosta. Mihin kaikkeen siis tulisi moottoriöljyissä ja niiden käytössä kiinnittää huomiota – ja miksi?

Tarkista moottoriöljyn määrä säännöllisesti ja noudata huolto-ohjelman mukaisia öljynvaihtovälejä. Lisää tarvittaessa autonvalmistajan määrittämän laatuluokituksen ja SAE-viskositeetin mukaista moottoriöljyä. Mikäli auto kuluttaa moottoriöljyä, huolehdi, että lisäysöljyä on saatavilla ajoneuvossa. Moottoriöljyn valinta on syytä tehdä huolella erityisesti uusimmalla tekniikalla varustettuihin autoihin. Huomiota tulisi kiinnittää moottoriöljyn luokitukseen ja SAE-viskositeettiin; moottoriöljyn luokitus- ja viskositeettivaatimukset selviävät auton käsikirjasta. Valintaa helpottavat myös voiteluainevalmistajien nettisivustot, joilta oikean moottoriöljysuosituksen voi hakea ajoneuvon tietojen tai rekisterinumeron perusteella, hyviä oppaita ovat muun muassa Total ja Mobil.

Mutta miksi autoon sopivan moottoriöljyn luokitus ja SAE-viskositeetti tulisi tietää ennen kuin valitsee moottoriöljyä autoonsa? Syynä tähän on moottoritekniikan kehittyminen, jolla vastataan kiristyviin päästörajoituksiin ja polttoaineen säästötavoitteisiin. Pakokaasujen jälkikäsittelyjärjestelmät, kuten hiukkassuodattimet, vähentävät pakokaasupäästöjä ja edellyttävät lisäaineistukseltaan alhaisen SAPS-pitoisuuden moottoriöljyjä (vähemmän rikkiä, fosforia ja sulfaattituhkan muodostusta). Kooltaan pienemmät, tehokkaat, turboahdetut moottorit taas edellyttävät moottoriöljyltä entistäkin parempaa hapettumis- ja lämmönkestävyyttä sekä puhtaanapitokykyä epäpuhtauksia vastaan. Polttoaineensäästöä haetaan myös matalampikitkaisilla ja viskositeetiltaan alhaisilla moottoriöljyillä. Nämä seikat autonvalmistaja huomioi suosittelemassaan moottoriöljyluokituksessa ja siksi sitä tulee noudattaa.