SKF – luotettavan pyörimisen asiantuntija

30.11.2020

Maailmanlaajuisesti toimivan ja yli 100-vuotiaan yhtiön ydinosaamiseen luottavat niin automerkit, kilpa-ajoneuvovalmistajat kuin myös tulevaisuuden autonomisia järjestelmiä kehittävät yhtiöt.

SKF on Göteborgissa vuonna 1907 perustettu maailman johtava vierintälaakerien valmistaja. Yrityksen pääkonttori sijaitsee edelleen Göteborgissa.

SKF on strategiansa mukaisesti pyörivien laitteiden suorituskyvyn parantamiseen keskittyvä maailmanlaajuinen yritys. SKF:llä on yli sadan vuoden kokemus laakereiden ja näiden tiivisteiden valmistamisesta, ja tarjoaa eri teollisuuden aloille myös voitelujärjestelmäratkaisuja ja asennus-, huolto- sekä kunnossapitopalveluita. SKF:n viime vuosien merkittävin uusi yrityshankinta tapahtui kesällä 2019, kun SKF osti ruotsalaisen RecondOil cleantech-yrityksen, joka on kehittänyt innovatiivisen suodatusjärjestelmän teollisuudessa käytettävien voiteluöljyjen puhdistamiseksi ja uudelleen käytettäväksi.

SKF:llä on maailmanlaajuisesti noin 44 000 työntekijää, heistä noin 150 työskentelee Suomessa. Tehtaita on yli 90, ja kehityskeskuksia on 15. Yhtiön nettomyynti oli vuonna 2019 yli 8 miljardia euroa, ja siitä 28 % koostui ajoneuvotuotteiden myynnistä. Ajoneuvojen jälkimarkkinatuotteiden osuus tuosta 28 %:sta oli puolestaan myös 28 %, eli noin 8 % (640 miljoonaa euroa) kokonaismyynnistä.

SKF-ajoneuvotuotteet

Ensimmäiset suoraan ajoneuvokäyttöön suunnitellut laakerit kehitettiin jo yli sata vuotta sitten, ennen ensimmäistä maailmansotaa. Nämä laakerit eriytettiin teollisuuspuolen laakereista antamalla niille tuotemerkiksi Volvo. Tästä tuotemerkistä muodostui sittemmin automerkki, kun SKF päätyi perustamaan autotehtaan saadakseen menekkiä jo vuosikymmentä aiemmin kehitetyille laakereille.

Vuosien saatossa SKF:stä on muodostunut toimittaja, johon kaikki merkittävät ajoneuvovalmistajat luottavat. SKF toimii myös toimittajana sellaisille tuotteille, joita ei myydä vapailla jälkimarkkinoilla pienen menekin takia. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi vaihteistoissa, moottoreissa ja eri apulaitteissa käytettävät laakerit ja tiivisteet.

SKF on kilpa-ajoneuvovalmistajien teknisenä kumppanina mukana tunnetuimmissa moottoriurheilusarjoissa, ja hyödyntää niissä saamiaan kokemuksia myös perusajoneuvojen innovaatioiden kehitystyössä. Tunnetuin yhteistyö on F1:ssä pisimpään keskeytymättömänä jatkunut, vuonna 1947 alkanut ja edelleen jatkuva, kumppanuus Ferrarin kanssa. Vähemmän tunnettu, mutta vielä vuotta pidempi, yhteinen historia SKF:llä on Ducatin kanssa. Yhteistyö alkoi jo vuonna 1946, kun Ducati aloitti moottoripyörien valmistuksen.

Ajoneuvojen tuotteista tärkein ja tunnetuin tuoteryhmä ovat pyöränlaakerit, joiden osalta tehdään edelleen jatkuvaa kehitystyötä jousittamattoman massan ja polttoaineen kulutuksen pienentämiseksi, laadusta ja kestoiästä kuitenkaan tinkimättä. Painon pienentämiseen pyritään optimoimalla laakerien ja laakeriyksiköiden rakenteita vähemmän materiaalia tarvitseviksi ja kehittämällä ratkaisuja, joissa vain rasitetuimmat osat ovat terästä, ja muissa rakenteissa käytetään kevytmetalliseoksia. Polttoaineen kulutuksen pienentämiseen edesauttavat painonsäästön ohella muun muassa kitkan vähentäminen voitelurasvoja ja tiivisteitä kehittämällä sekä keraamisten vierintäelimien (kuulat/rullat) käyttöönotolla.

Materiaalin käytöllä kevennetty ja korroosiosuojattu laakeri.
Laippaosan kevytmetalliseoksella kevennetty konstruktio.

Erään urheiluautovalmistajan ja useiden ajoneuvojen autonomista (itsenäistä) ajamista kehittävien yritysten pyynnöstä SKF on tehnyt jo muutaman vuoden ajan aktiivista kehitystyötä kuorman tunnistavien pyöränlaakerien parissa. Tämän urheiluautovalmistajan tavoitteena on edelleen parantaa auton ajo-ominaisuuksia. Kuorman tuntevilla laakereilla saadaan tietoa pyöräkohtaisesti, ja siten voidaan entistä paremmin ohjata ajoneuvon vakauden hallintaa ja voimanjakoa pyörille, niiden antaessa tietoa myös pyörän ja tien välisestä kitkakertoimesta mahdollistaen turvalaitteiden ja -järjestelmien nopeamman ennakoinnin sekä reagoinnin muuttuviin ajo-olosuhteisiin.

SKF:n ajoneuvojen jälkimarkkinatuotteiden asentamisen avuksi on tehty lukuisia opastusvideoita, jotka löytyvät YouTubesta SKF Aftermarket –haulla. Osa videoista on suomeksi tekstitettyjä, mutta muutkin ovat erittäin havainnollisia ja hyödyllisiä varsinkin nuorille ja kokemattomammille mekaanikoille.

Lisätietoa SKF:n jälkimarkkinatuotteista löydät osoitteesta: vsm.skf.com/fi/