Jarrujärjestelmien varaosat: Näin erotat toisistaan alkuperäiset ja laadultaan vastaavat varaosat, 10 vinkkiä!

19.09.2021


Brembo on valmistanut alkuperäisiä jarrujärjestelmiä ja komponentteja lukuisille auto- ja moottoripyörämerkeille jo kolmen vuosikymmenen ajan.

Brembo listasi 10 ammattilaisen vinkkiä, joilla erottaa toisistaan alkuperäinen osa ja laadultaan vastaava varaosa:

1. Jarrulevyjen koostumus

Jarrulevyt on perinteisesti valmistettu valuraudasta, ja tähän mennessä useimmissa autoissa käytetään tätä materiaalia lukuun ottamatta kalliita urheilu- ja luksusmerkkejä, joiden jarrulevyt ovat hiilikeraamimateriaalia. Moni ei kuitenkaan tiedä, että termi ”valurauta” käsittää monia rakennevariaatioita, jotka eroavat toisistaan kemiallisen koostumuksensa ja suorituskykynsä osalta.

Brembo käyttää yli 40:ää erilaista valurautakoostumusta. Puhuttaessa alkuperäisestä komponentista, kyse onkin itse asiassa juuri alkuperäisen osan materiaalista. Tarvikeosien kohdalla samanlainen yhteys ei ole taattu.

Brembo-jarrulevyjen tuotepakkauksien etiketeistä löydät tärkeät tiedot: HC runsashiilinen, sisältää asennusruuvit, PVT-tuuletus, UV-suojapinnoite ja QR-koodi osan tarkistusta varten.

2. Jarrupalojen valmistusprosessi

Brembon jarrupalat varmistavat erinomaisen jarrutusturvallisuuden tuotantoprosessin jokaisen vaiheen tarkan valvonnan ansiosta, ulottuen tutkimuksesta ja tuotekehityksestä aina testaukseen ja kitkayhdisteen valmistukseen sekä mekaaniseen koneistukseen.

Brembo käyttää jarrupaloissa yli sataa erilaista yhdistettä, jotka on suunniteltu tarjoamaan parasta suorituskykyä jokaiselle autolle ja ajotyylille, niin luotettavuuden kuin ajomukavuudenkin osalta. Näin laaja valikoima laadultaan vastaavien varaosien valmistuksessa olisi yksinkertaisesti utopiaa.

3. Jarrulevyjen suojapinnoite

Edullisempi jarrulevy voi ensisilmäyksellä näyttää samanlaiselta kuin alkuperäinen osa, mutta voiko kukaan taata, että osat olisivat edelleen esteettisesti samanlaisia muutaman kuukauden kuluttua? Jarrulevyn suojapinnoitteen kestosta ei ole varmuutta sen jälkeen, kun osa on asennettu autoon.

Brembon UV-maalatut jarrulevyt kestävät erinomaisesti korroosiota, mikä on varmistettu suolasumutus- ja kosteudenkestotesteillä. Pintakäsittely ei ainoastaan tee tuotetta houkuttelevaksi auton käyttäjälle, vaan se tarkoittaa myös jarrulevyn parempaa suojausta korroosiota ja ilmakehän olosuhteita vastaan.

4. Toleranssiarvot kertovat turvallisuudesta

Brembo tekee tiivistä yhteistyötä autovalmistajien kanssa uusien mallien suunnittelussa, prototyyppivaiheesta aina tehokkaimman jarrujärjestelmän hyväksymiseen. Jarrujärjestelmän komponenttien tutkimus esimerkiksi staattisilla ja maantieajotesteillä optimoidaan automallille, johon jarrujärjestelmä on tarkoitus asentaa.

Yhteistyön ansiosta Brembo pystyy löytämään ja toisintamaan alkuperäisten jarrukomponenttien tarkat toleranssiarvot, jotka vaihtelevat eri järjestelmien välillä. Samaa ei voi sanoa tarvikeosista, joiden yleisiä haittapuolia ovat jarrulevyn paksuuden vaihtelut (DTV) sekä jarrulevyn tärinä pyörimisen aikana ja tämän aiheuttama heitto.

5. Jarrulevyjen jäähdytystekniikkaa

Ennen hyvän jarrulevyn tunnistamiseen riitti, kun tarkasteli sen pintakäsittelyä. Nykyaikaiset jarrulevyt ovat sen sijaan huomattavasti monimutkaisempia. Tämän päivän jarrulevyjen sisäiset jäähdytyskammiot pystyvät haihduttamaan lämpöä nopeasti, eikä niitä voi nähdä, ellei levyä leikkaa auki.

Monissa alkuperäisissä jarrulevyissä käytetään Brembon patentoimaa pylvästuuletustekniikkaa (PVT). Tämän teknologian myötä jarrulevyn sisäisten pylväiden muodon ja pylväsvälin ansiosta jäähdytyskammioihin syntyy tehokas ilmakierto, joka poistaa siten enemmän lämpöä ja estää jarrulevyn säröilyä. Brembon uusimman sukupolven jarrulevyissä pylväät on järjestetty kolmeen riviin. Laadultaan vastaavien osien valmistajilla ei ole oikeutta käyttää PVT-tuuletusta.

6. Jarrupalojen lämpökäsittely

Brembo-jarrupaloille tehdään pintalämpökäsittely. Käsittely varmistaa maksimaalisen jarrutustehon myös korkeissa lämpötiloissa.

Edullisemmille tarvikeosille ei ole yleensä tehty lämpökäsittelyä, jonka tarkoitus on poistaa ennalta kaikki lämpöreaktiot, jotka voisivat alentaa huomattavasti jarrulevyn ja jarrupalan välistä kitkakerrointa korkeassa lämpötilassa. Tämä tarkoittaa, että häipymisilmiötä ei esiinny ja jarrut toimivat vakaasti.

7. Ajomukavuus

Optimaalisen jarrutuksen varmistamisen lisäksi Brembon alkuperäiset jarrupalat huolehtivat korkeasta mukavuustasosta jarrutuksen aikana. Siitä puolestaan on kiittäminen jarrupalojen takapuolella olevia monikerroksisia vaimennuslevyjä, jotka koostuvat päällekkäin asetetuista kumi-, teräs- ja vaimennuskumikerroksista. Olennaisin on kuitenkin – niin tässä tapauksessa kuin myös suorituskyvystä puhuttaessa – jarrulevyssä käytettävä koostumus, jonka on turvallisesta jarrutuksesta huolehtimisen lisäksi pystyttävä varmistamaan korkea mukavuustaso ja estämään kuljettajaa rasittava melu ja vinkuminen.

8. Kokonaisvaltainen laadunvalvonta

Brembon jarrukomponentit pääsevät markkinoille vain, jos ne läpäisevät erittäin tiukat testit, joita tehdään kaikissa käyttötilanteissa ja myös ääriolosuhteissa. Staattisissa testeissä komponentti altistetaan erilaisissa ympäristöolosuhteissa suuremmille kuormituksille kuin ajoneuvo normaalisti joutuu.

Seuraavaksi tehdään dynaamiset testit, joissa toisinnetaan juuri sen ajoneuvon dynamiikkaa, johon komponentti on tarkoitus asentaa. Myös tässä tapauksessa käytetään normaaliolosuhteita suurempia kuormituksia lujuuden, tehokkuuden, mukavuuden ja toimivuuden varmistamiseksi. Viimeisinä mutta eivät vähäisimpänä vuorossa ovat maantieajotestit. Tarvikeosien valmistajilla on harvoin resursseja, menetelmiä ja laitteita kaiken tämän tekemiseen.

9. Jarrupalojen mukana myös asennussarjat ja -ohjeet

Brembo-jarrupalojen pakkaus sisältää hyödyllisiä ohjeita ja teknisiä tuotetietoja eri markkina-alueilla vaadittujen kansainvälisten sertifiointien symboleiden lisäksi.

Myös asennus on helppoa pakkaukseen sisältyvien lisätarvikkeiden ja asennussarjojen ansiosta. Asennusohjeita voi hankkia myös Brembon verkkosivujen kautta. Tämä asennusohje on korvaamaton apu jarrupalojen (Directional brakepads) yhteydessä, koska asennus väärälle puolelle nostaisi melutasoa, lisäisi kulumista ja heikentäisi jarrutustehoa.

10. Kestävää kehitystä – luontoa säästäen

Brembon sitoutuminen kestävään kehitykseen ja ympäristönsuojeluun näkyy merkin kaikissa toiminnoissa, alkaen ensimmäisistä suunnittelu- ja kehitysvaiheista. Tavoitteena on parantaa jatkuvasti tuotteiden, ratkaisujen ja prosessien ekologista kestävyyttä.

Brembon käyttämä jarrulevyjen pinnoitemaali kuivatetaan UV-valolla. Vesipohjaiset UV-maalit ovat olennaisesti erilaisia verrattuna kemiallisia liuotinaineita sisältäviin perinteisiin maaleihin. Energiankulutuksen taso on alhaisempi niiden valmistuksessa, eikä niistä erity haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (VOC).

Ympäristöystävällinen jarrulevyjen valmistus:

Brembo huolehtii ympäristöstä ja terveydestäsi. Valitsemalla jarrulevyjen UV-pinnoitetekniikan perustekniikan tilalle, vähentää Brembo jopa -98 % energiankulutuksesta ja CO2-päästöistä! Menetelmällä on huomattava vaikutus ympäristöön: 100 jarrulevyä, jotka on pinnoitettu UV-tekniikalla, säästävät energiaa seuraavasti:

BREMBO EXPERT

Brembo Expert -korjaamot ovat jarrujärjestelmien erikoisasiantuntijoita

Brembo Expert -konsepti on jarrujärjestelmien osien myyntiin sekä ajoneuvojen huoltoon ja korjauksiin erikoistuneiden korjaamoiden ja varaosamyyntiliikkeiden ketju.
Sertifioitu ja koulutettu henkilökunta pystyy tarjoamaan tarkkaa, ammattimaista ja korkealaatuista palvelua huomioiden turvallisuuden.

Luota Brembo Expert -asiantuntijaan!

Etkö vielä ole sertifioitu Brembo Expert -jarruosaaja? Jos haluat kouluttautua ja erikoistua, ota yhteyttä – kerromme mielellämme lisää!
Ota yhteyttä: myynti@orum.fi tai jätä yhteydenottopyyntö omalle Örum-yhteyshenkilöllesi.

Lataa Brembon Viisi askelta turvallisiin jarruihin -esite.